Mežonīgās melleņu klimpas

Lai pagatavotu melleņu klimpas, būs nepieciešams:

ZUPAI:

  • 0.5 l melleņu vārīšanai + 1 glāze melleņupievienošanai svaigā veidā pēc izvēles (ziemā var izmantot saldētas vai kompota ogas);
  • Apmēram 1 l ūdens;
  • 100 g “Dansukker” baltā cukura;
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes;
  • 1 laima miziņa un sula.

KLIMPĀM:

Pagatavošana:

  1. Pagatavo klimpas. Bļodiņā ber miltus, sāli, pievieno olu, pa daļām pielej pienu, līdz izveidojas diezgan bieza, staipīga mīkla. Ja vēlas, var pievienot cukuru un vaniļas cukuru, kā arī biezpienu un/vai mannas putraimus, tad klimpām būs izdenāka un graudaināka struktūra.
  2. Pagatavo melleņu zupu. Otrā katliņā uzvāra ūdeni, pieber mellenes, balto cukuru un vāra, līdz ogas sāk šķīst. Tad nelielā daudzumā aukstā ūdens izšķīdina kartupeļu cieti, piejauc zupai, izmaisa un tūliņ katliņu ņem nost no plīts. Ja klimpas paredzētas vārīt zupa, tad tās uzreiz liek vārīties melleņu zupas katlā, un, kad tās uzpeld virspusē, saldais ir gatavs.
  3. Klimpas var arī izvārīt atsevišķi. Katliņā uzvāra ūdeni, piemet šķipsnu sāls. Karoti pamērcē vārošajā ūdenī, no mīklas atdala nelielas klimpas un pa vienai laiž katliņā. Klimpas ir gatavas pēc dažām minūtēm, kad uzpeld ūdens virspusē. klimpas ar putu karoti ņem laukā, notecina un atdzesē.
  4. Ja klimpas ir iepriekš uzvārītas, tās saliek karstajā ķīselī pusstundu pirms pasniegšanas vai arī pasniedz atsevišķā bļodā, no kuras katrs ēdājs tās ņem cik vēlas.
  5. Pēc patikšanas zupai pievieno laima sulu, pirms ēšanas iemaisīt svaigas melleņogas, gatavu saldo pārkaisīt ar laima mizas skaidiņām. tas garšu padarīs izteiksmīgāku.