Zaubes savvaļas kulinārais festivāls pulcējis vairāk nekā 1500 apmeklētāju

Zaubes savvaļas kulinārais festivāls ir aizvadīts ar plašu programmu, saulainu dienu, priecīgiem cilvēkiem, dažām jaunām, bet dažām labi aizmirstām bērnības garšām, ar pavāru veikumu, skaistām tortēm un garšu medībām, radošām darbnīcām un skaistu mūziku.

Festivāls notika trešo gadu pēc kārtas, pulcējot vairāk nekā 1500 apmeklētājus. Ar katru gadu festivāls kļūst arvien plašāks piedāvājumā – palielinās aktivitāšu, dalībnieku un apmeklētāju skaits.

Šogad tika organizētas pavāru sacensības, kurās piedalījās arī pavāri no kaimiņu valstīm – Lietuvas Alitus pilsētas pasniedzēji no tehnikuma, kas sagatavo pavārus un Polijas Suvalkiem restorāna “Rozmarīns”. No Latvijas piedalījās novadnieki – brāļi Oskars un Gvido Freiborni no Siguldas restorāna “Garšas frekvence”, bet ar saknēm Nītaurē un Vineta Cipe ar Tomu Zalaku no Āraišu vējdzirnavām. Pavāriem bija jāpagatavo Amatas ūdeņos augusi forele ar Skujenes pusē saimniecībā  “Gusts Apinis” ievāktu kvinoju. Katra komanda varēja izvēlēties kādu termiski neapstrādātu piedevu gatavot, maksimāli izmantojot savvaļas garšas. Galveno balvu saņēma Āraišu komanda par izcilu rabarberu lapās gatavotu zivi un gardu kvinoju . Žūriju vadīja Dzintars Kristovskis, “Anna Hotel” restorāna šefpavārs. Par dāvanām pateicamies alus darītājiem “Brūvē Pats”, “Sidrabjērs”, “Veselības laboratoratorija” un citiem.

Festivālā notika jau iemīļotais konkurss “Labākā lauku torte 2018”, kur 1.vietu ieguva Nītaures kafejnīcas “Runčuks” saimniece Margita Mazkalniņa. Pēc žūrijas teiktā viņas torte visprecīzāk atbildusi konkursa nolikumam par lauku torti, Žūriju vadīja Andrievs Jansons no slavenajiem “Raunas ekleriem”. Paldies jāsaka konkursa lielajiem atbalstītājiem “DanSukker”, “Dobeles dzirnavnieks”, “Rūdolfa biezenīši” un “Anna Hotel”.

Pirmo reizi festivālā notika arī  mazsālīto gurķīšu konkurss un kartupeļu mizošanas sacensības, kurās savu meistarību parādīt varēja ikviens interesents. Kartupeļu mizošanas un rīvēšanas sacensības izvērtās gana spraigas un azartiskas. Sacensību rezutātā “Lustīgo meistaru” šefpavārs cepa kartupeļu pankūkas.  Nītaures tautas koris priecēja skatītājus ar īpašu festivāla tematikai sagatavotu humoristisku programmu. Uztājās arī Zaubes līnijdeju un zumbas dejotājas kā arī deju grupa no Rīgas “Savanna”.

Muižas parkā skatītāji varēja baudīt profesionālu mākslinieku sniegumu – Edgara Raginska “Balto vilku trio” koncertprogrammu bērniem un Nila Īles grupas “Kanisaifa” jaudīgo sniegumu pateicoties Latvijas valsts mežu un VKF atbalstam. Šeit notika arī kulinārās darbnīcas – ūdens kliņģeru, melleņu klimpu gatavošana, sviesta kulšana, alus darināšana, Lekcija par veselīgu uzturu un aukstās  zupas gatavošana,varēja uzzināt par stipro dzērienu un sidra pagatavošanu. Katrs varēja uztaisīt savu tējas mandalu.

Radošajās darbnīcās varēja gan izveidot savu sapņu ķērāju, gan rotas no dabas materiāliem, vērot kā tiek apvilktas bungas ar zvēru ādām, kopā ar Nilu Īli darboties ar ritma instrumentiem no dabas materiāliem, redzēt kā top abras un pašiem izveidot kādu nieciņu no māla.

Pie bagātīgām medījumu plātēm, mednieku gulašzupas un izsalavētās Zaubes zivju zupas, ko sarūpējuši “Zaubes mednieku un makšķernieku biedrība” varēja tikt piedaloties “Garšas medību” spēlē.

Ar bērniem pastaigās devās Sesīļu poniji, kā arī bija iespēja vizināties zirga ratos. Aktīvās atpūtas cienītāji baudīja dienu uz SUP dēļiem un vizinājās Rupuču laivās, šāva ar lokiem. Vakara noslēgumā jaukā parka atmosfērā grupa “Sestā jūdze” spēlēja zaļļumballi.

“Zaubes savvaļas kulinārā festivāla” ietvaros darbojās  kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša”, ar apakšzīmola “Taste HansEATica” uzņēmēji, gan tirgojoties “Garšu tirgū”, gan piedaloties pavāru konkursā, gan demonstrējot savas prasmes muižas parka teritorijā.

Savukārt pārsteidzošs savvaļas garšu baudījums  gaidīja  “Lejasezera garšu svētku -deviņkārtu mielastā”, kur ēdienus  gatavoja pavārmeistari no Amatas novada un tūrisma ceļa “Livonijas garša” restorāniem: “Anna Hotel”, “Jonathan’s Restaurant”, “Kārļamuižas” lauku viesnīcas restorāns, kafejnīca “Pie dzirnakmeņa” , saimniecība “Gusts Apinis”, “Veselības laboratorija”  līdzdarbojoties viesu namam “Laimes ligzda” , Zaubes mednieku un malšķernieku biedrībai” kā arī vietējām toršu un maizes cepējām. Katras kārtas gatavotājs stāstīja un prezentēja savu ēdienu. Ieņēmumi no vakariņām tiks novirzīti simtsgadīgo Zaubes dižkoku sakopšanai un parka teritorijas iekārtošanai atspoguļojot vietas vēstures un dabas vērtības.

Festivāla teritorijā darbojās ZAOO vides iniciatīvas “100 darbi Latvijai” vēstneši. Atbildot uz viktorīnas jautājumiem dalībnieki piedalījās loterijā, kur balvā gaidīja Tallink jūras ceļojums uz Stokholmu četrām personām. Priecājamies, ka izlozes rezultātā balva nonāca zaubēniešu rokās.

Festivāls kopumā bija izdevies, arī laika apstākļi bija saudzīgi, esam ieguvuši vērtīgu publicitāti novada un Zaubes atpazīstamības veicināšanai. Lielu paldies sakām visiem festivāla organizācijā iesaistītajiem, jo tik vērienīgus svētkus varam sarīkot tikai kopā liekot spēkus un prātus. Vietējo iedzīvotāju atbalsts, iesaistīšanās un ieinteresētība ir tās vārdos neaprakstāmās vērtības, kas iedvesmo darboties tālāk un veicina vietas attīstību.

Uz sadarbību arī turpmāk un tiekamies nākamgad festivālā!

Eva Staltmane

Tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja