Gaisīgā “Pavlova” ar meža zemenēm

Ēdieni

Sastāvdaļas:

  1. Bezē pamatnei: 200 g “Dansukker” pūdercukura;
  2. 4 olu baltumi;
  3. Šķipsna sāls;
  4. 1 tējkarote citronusulas;
  5. 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes (var nelikt);
  6. Nedaudz sviesta pamatnes ietaukošanai.
  7. Krēma pildījumam: 250 ml saldā krējuma (35%);
  8. 100 g maskarpones siera (var nelikt, bet tad krējumu ņem vairāk);
  9. 4 ēdamkarotes “Dansukker" baltā cukura;
  10. 1 ēdamkarote "Dansukker" vaniļas cukura.
  11. Rotāšanai: 0,5 kg meža zemeņu vai citu ogu;
  12. Piparmētru vai bazilika lapiņas;
  13. Nedaudz "Dansukker" pūdercukura pārkaisīšanai.

Pagatavošana:

  1. Pagatavo bezē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 160°C temperatūru. Tīrā, sausā bļodā kuļ olu baltumus ar sāli, līdz tie ir putaini un tik stingri, ka neslīd laukā no otrādi apgriezta trauka. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru, kas sajaukts ar cieti, un citronu sulu. Visu sakuļ stingrās putās.
  2. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru. Pannas vidū uzliek šķīvi un apvelk apkārt līniju, lai būtu vieglāk veidot kūkas formu. Papīru apgriež ar zīmējumu uz leju. Apli ieziež ar sviestu.
  3. Masu kārto aplī, nolīdzina. No malas apakšas ar lāpstiņu velk uz augšu tā, lai kūkai izveidotos trapeces forma ar mazliet padziļinātu vidusdaļu krēmam.
  4. Liek bezē cepties sakarsētajā cepeškrāsnī, tūlīt pazemina temperatūru līdz 110°C un cep 1 stundu. Uzmana, lai kūka nepaliek brūna – ja nepieciešams, temperatūru krāsnī paregulē zemāku. Cepšanas laikā plīts durvis var nedaudz pavērt. Gatavai kūkai jābūt mazliet zeltainai, kraukšķīgai no ārpuses, iekšpusē – mīkstai, līdzīgai putna pienam. Gatavo kūku atstāj plītī, līdz tā ir pilnībā atdzisusi. Dziestot virskārta var nedaudz saplaisāt.
  5. Pagatavo krēmu. Sakuļ saldo krējumu stingrās pu­ tās. Kuļot pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Pa daļām iejauc maskarpones sieru.
  6. Uzmanīgi pārceļ kūku no cepamā papīra uz liela šķīvja. Var celt ar visu papīru un tā malas apgriezt ar šķērēm, tad ir mazāks risks, ka kūka salūzīs. Ar karoti kūkas vidu pilda arkrēmu.
  7. Kūku rotā ar meža zemenēm vai citām ogām, pēc vēlēšanās arī ar bazilika vai piparmētru lapiņām. Var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Tev varētu arī interēsēt:

Mežonīgās melleņu klimpas

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo klimpas. Bļodiņā ber miltus, sāli, pievieno olu, pa daļām pielej pienu, līdz izveidojas diezgan bieza, staipīga mīkla. Ja vēlas, var pievienot cukuru un vaniļas cukuru, kā arī biezpienu un/vai mannas putraimus, tad klimpām būs izdenāka un graudaināka struktūra. Pagatavo melleņu zupu. Otrā katliņā uzvāra ūdeni, pieber mellenes, balto cukuru un vāra, līdz ogas …

Brūkleņu ievārījums

29.maijā 2019
Pagatavošana: Ābolus nomizo, iztīra serdes, sagriež šķēlītēs. Katlā lej nedaudz ūdens, ieber brūklenes, daļu ābolu vai bumbieru un garšvielas. Uz lēnas uguns vāra, līdz ogas izšķīdušas, bet āboli vai bumbieri ir mīksti. Pievieno atlikušās augļu šķēlītes vai plūmes, ievārī­juma cukuru, pavāra vēl 5 minūtes, bet pieskata, lai pēdējie pievienotie augļi neizšķīstu, tad ievārījumam būs interesantāka …

Gaisīgā “Pavlova” ar meža zemenēm

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo bezē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 160°C temperatūru. Tīrā, sausā bļodā kuļ olu baltumus ar sāli, līdz tie ir putaini un tik stingri, ka neslīd laukā no otrādi apgriezta trauka. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru, kas sajaukts ar cieti, un citronu sulu. Visu sakuļ stingrās putās. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru. Pannas vidū uzliek šķīvi un apvelk …

Egļu dzinumu smūtijs

27.maijā 2019
Vai zini, kas ir zaļie kokteiļi? Īsti enerģijas un vitamīnu avoti, kas pie tam vēl var būt arī ļoti gardi! Zinošā Vaira Kārkliņa atgādina, ka tieši šobrīd – maija beigās – un vēl turpmākās divas nedēļas ir vācami jaunie egļu dzinumi, kas ir īsta C vitamīna bagātība, ko speciāliste iesaka izmantot, pagatavojot egļu dzinumu smūtiju. …

Grūbas ar lāčpurniem

03.aprīlī 2019
Pagatavošana: Grūbas sālsūdenī novāra mīkstas (ātrāk izvārīsies, ja iepriekšējā vakarā tās aplies ar ūdeni un atstās mērcēties). No noplaucētām nātru lapiņām un citām sastāv­ daļām sablendē pesto. Sēnēm ar saru otu notīra smiltis, iztīra gružus arī no cepurītesšūnām. Lāčpurnus horizontāli pārgriež uz pusēm. Notīra un sasmalcina sīpolus un ķiplokus. Uz pannas karstā sviestā 2 minūtes …

Mednieku vakariņas

03.aprīlī 2019
Pagatavošana: Meža cūkas gaļas gabalus apcep uz pannas. Apcepto gaļu liek katlā, pievieno sīpolu, lauru lapu, ķiploku, papriku, pētersīļa sakni, burkānu, kadiķogas, sāli, piparus. Pārlej ar alu un sutina apmēram 1,5–2 stundas, līdz gaļa ir mīksta. Beigās pievieno saldo krējumu. Ēd ar kartupeļiem, salātiem un citām piedevām. Labu apetīti!
Iegādāties biļetes