Grūbas ar lāčpurniem

Ēdieni

Lai pagatavotu grūbas ar lāčpurniem, būs nepieciešams:

  1. 500 g lāčpurnu jeb murķeļu
  2. 1 sīpols
  3. 2 daiviņas ķiploku
  4. 200 ml saldā krējuma
  5. Sviests cepšanai
  6. Sāls, malti melnie pipari
  7. NĀTRU PESTO:
  8. Bļodiņa jauno nātru lapiņu (kad noplaucēs, tās vairs nedzels)
  9. 1 daiviņa ķiploka
  10. 100 ml augu eļļas
  11. Mazliet citronusulas
  12. Gabaliņš cietā tipa siera
  13. Šķipsna sāls un cukura
  14. Piedevām vārītas grūbas

Pagatavošana:

  1. Grūbas sālsūdenī novāra mīkstas (ātrāk izvārīsies, ja iepriekšējā vakarā tās aplies ar ūdeni un atstās mērcēties).
  2. No noplaucētām nātru lapiņām un citām sastāv­ daļām sablendē pesto.
  3. Sēnēm ar saru otu notīra smiltis, iztīra gružus arī no cepurītesšūnām.
  4. Lāčpurnus horizontāli pārgriež uz pusēm.
  5. Notīra un sasmalcina sīpolus un ķiplokus.
  6. Uz pannas karstā sviestā 2 minūtes apcep sēnes, pēc tam pievieno sīpolus un ķiplokus, maisot apcep vēl 2 minūtes. Tad pielej krējumu un pavāra vēl dažas minūtes. Bet jāuzmanās, lai sēnes nekļūst sīkstas.
  7. Grūbām pārlej sēņu mērci, pievieno pesto un visu izmaisa. Pasniedz karstu.

Tev varētu arī interēsēt:

Vīnogu lapu buņģis ar jēra cepeti un oglēs cepti kabači ar piparmētru pesto

13.augustā 2019
 Piparmētru pesto: Ķirbju sēklas 150 gr. Pētersīļi 30 gr. Dilles 15 gr. Estragons 10 gr. Piparmētra 30 gr. Gatavināts siers 150 gr. Olīveļļa 150 ml. Ķiploki 10 gr. Čillī  1 gr. Sāls 2 gr. Citrons + citrona miziņa 1 gab. Kabači 600 gr. Vīnogu lapas  250 gr. Ķiploki jaunie 450 gr. Olīveļļa 50 ml. Gailenes …

Lauku vistas zupa ar ugunskurā ceptiem kartupeļiem un jāņogām

13.augustā 2019
Marināde jāņogām: Cukurs 100 gr; Baltvīna etiķis 100 gr; Ūdens 100 gr; Kanēlis 1 standziņas; Maize cepšanai 10 gab.   Sagatavošana: Vistu atkaulo, samarinē ar garšvielām, liek grilā cepties. No atlikušajiem kauliem savāra stipru buljonu. Lielos kartupeļus liek cepties ugunskurā, līdz gatavi un mīksti, saspaida ar koka spiedi, līdz veidojas viendabīga masa. Katlā liek sviestu, …

Baklažāni un zaļās pupiņas ceptas ugunskurā ar meža ogu sojas mērci

13.augustā 2019
Meža ogu sojas mērcei: Meža ogas 400 gr Lociņi 30 gr Ķiploki 20 gr Sojas mērce 165 ml Ķiršu alus 165 ml Cukurs brūnais 50 gr Etiķis baltvīna 30 ml Svaigs ingvers 20 gr Citronu sula 50 gr Baklažānu un pupiņu marinādei: Augu eļļa 110 gr Citronzāle 30 gr Garšvielas (sāls, pipari)           Ingvers 20 …

Mežonīgās melleņu klimpas

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo klimpas. Bļodiņā ber miltus, sāli, pievieno olu, pa daļām pielej pienu, līdz izveidojas diezgan bieza, staipīga mīkla. Ja vēlas, var pievienot cukuru un vaniļas cukuru, kā arī biezpienu un/vai mannas putraimus, tad klimpām būs izdenāka un graudaināka struktūra. Pagatavo melleņu zupu. Otrā katliņā uzvāra ūdeni, pieber mellenes, balto cukuru un vāra, līdz ogas …

Brūkleņu ievārījums

29.maijā 2019
Pagatavošana: Ābolus nomizo, iztīra serdes, sagriež šķēlītēs. Katlā lej nedaudz ūdens, ieber brūklenes, daļu ābolu vai bumbieru un garšvielas. Uz lēnas uguns vāra, līdz ogas izšķīdušas, bet āboli vai bumbieri ir mīksti. Pievieno atlikušās augļu šķēlītes vai plūmes, ievārī­juma cukuru, pavāra vēl 5 minūtes, bet pieskata, lai pēdējie pievienotie augļi neizšķīstu, tad ievārījumam būs interesantāka …

Gaisīgā “Pavlova” ar meža zemenēm

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo bezē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 160°C temperatūru. Tīrā, sausā bļodā kuļ olu baltumus ar sāli, līdz tie ir putaini un tik stingri, ka neslīd laukā no otrādi apgriezta trauka. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru, kas sajaukts ar cieti, un citronu sulu. Visu sakuļ stingrās putās. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru. Pannas vidū uzliek šķīvi un apvelk …
Iegādāties biļetes