Ugunspuķu lapu tēja

Dzērieni

Ugunspuķu lapu ievākšana:

Ugunspuķu lapas ievāc ekoloģiski tīrā vietā, tālāk no ceļiem un piesārņotām vietām. Tās aug pļavās, izcirtumos un mežmalās. Lapu vākšanai izvēlas dienu un laiku, kad puķu lapas ir pilnīgi sausas. Vislabāk ņemt lapas no puķes vidusdaļas, apmēram 20 cm uz leju no ziediem.

Ugunspuķu lapu apstrāde:

  1. Savāktās lapas atstāj uz vienu dienu apvīst. Rūpīgi pārbauda un notīra kukainīšus un gliemežus, kā arī piekaltušus krikumus. Lapām jābūt pilnīgitīrām.
  2. Nākamajā dienā lapas samaļ gaļas maļamajā mašīnā un iegūto masu sablīvē emaljētā vai nerūsējoša tērauda traukā ar vāku. Atstāj siltā vietāfermentēties.Ik pa laikam pārbauda smaržu – tā mainīsies no svaigi zāļainas uz saldeni augļainu. Ja smarža kļūst nepatīkama un masa sāk rūgt, tā ir sabojājusies un tējai nebūs derīga.
  3. Pēc divām trim dienām, kad tēja ir patīkami noga­ tavojusies, masu izklāj uz cepamās plāts, ievieto līdz 40–50 °C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī un žāvē, regulāri apmaisot un pačubinot. Var nedaudz pavērt krāsns durtiņas. Atkarībā no augu sulīguma tēja būs gatava pēc7–14stundām. Kad tā ir pilnīgi sausa un viegla, pilda hermētiski noslēdzamos traukos. Labās īpašības tēja saglabā līdz diviemgadiem.
  4. Pagatavo tēju, izžāvētās ugunspuķu lapas pārlejot ar vārošu ūdeni un atstājot ievilkties uz piecām minūtēm.

Tev varētu arī interēsēt:

Vīnogu lapu buņģis ar jēra cepeti un oglēs cepti kabači ar piparmētru pesto

13.augustā 2019
 Piparmētru pesto: Ķirbju sēklas 150 gr. Pētersīļi 30 gr. Dilles 15 gr. Estragons 10 gr. Piparmētra 30 gr. Gatavināts siers 150 gr. Olīveļļa 150 ml. Ķiploki 10 gr. Čillī  1 gr. Sāls 2 gr. Citrons + citrona miziņa 1 gab. Kabači 600 gr. Vīnogu lapas  250 gr. Ķiploki jaunie 450 gr. Olīveļļa 50 ml. Gailenes …

Lauku vistas zupa ar ugunskurā ceptiem kartupeļiem un jāņogām

13.augustā 2019
Marināde jāņogām: Cukurs 100 gr; Baltvīna etiķis 100 gr; Ūdens 100 gr; Kanēlis 1 standziņas; Maize cepšanai 10 gab.   Sagatavošana: Vistu atkaulo, samarinē ar garšvielām, liek grilā cepties. No atlikušajiem kauliem savāra stipru buljonu. Lielos kartupeļus liek cepties ugunskurā, līdz gatavi un mīksti, saspaida ar koka spiedi, līdz veidojas viendabīga masa. Katlā liek sviestu, …

Baklažāni un zaļās pupiņas ceptas ugunskurā ar meža ogu sojas mērci

13.augustā 2019
Meža ogu sojas mērcei: Meža ogas 400 gr Lociņi 30 gr Ķiploki 20 gr Sojas mērce 165 ml Ķiršu alus 165 ml Cukurs brūnais 50 gr Etiķis baltvīna 30 ml Svaigs ingvers 20 gr Citronu sula 50 gr Baklažānu un pupiņu marinādei: Augu eļļa 110 gr Citronzāle 30 gr Garšvielas (sāls, pipari)           Ingvers 20 …

Mežonīgās melleņu klimpas

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo klimpas. Bļodiņā ber miltus, sāli, pievieno olu, pa daļām pielej pienu, līdz izveidojas diezgan bieza, staipīga mīkla. Ja vēlas, var pievienot cukuru un vaniļas cukuru, kā arī biezpienu un/vai mannas putraimus, tad klimpām būs izdenāka un graudaināka struktūra. Pagatavo melleņu zupu. Otrā katliņā uzvāra ūdeni, pieber mellenes, balto cukuru un vāra, līdz ogas …

Brūkleņu ievārījums

29.maijā 2019
Pagatavošana: Ābolus nomizo, iztīra serdes, sagriež šķēlītēs. Katlā lej nedaudz ūdens, ieber brūklenes, daļu ābolu vai bumbieru un garšvielas. Uz lēnas uguns vāra, līdz ogas izšķīdušas, bet āboli vai bumbieri ir mīksti. Pievieno atlikušās augļu šķēlītes vai plūmes, ievārī­juma cukuru, pavāra vēl 5 minūtes, bet pieskata, lai pēdējie pievienotie augļi neizšķīstu, tad ievārījumam būs interesantāka …

Gaisīgā “Pavlova” ar meža zemenēm

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo bezē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 160°C temperatūru. Tīrā, sausā bļodā kuļ olu baltumus ar sāli, līdz tie ir putaini un tik stingri, ka neslīd laukā no otrādi apgriezta trauka. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru, kas sajaukts ar cieti, un citronu sulu. Visu sakuļ stingrās putās. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru. Pannas vidū uzliek šķīvi un apvelk …
Iegādāties biļetes