Ugunspuķu lapu tēja

Dzērieni

Ugunspuķu lapu ievākšana:

Ugunspuķu lapas ievāc ekoloģiski tīrā vietā, tālāk no ceļiem un piesārņotām vietām. Tās aug pļavās, izcirtumos un mežmalās. Lapu vākšanai izvēlas dienu un laiku, kad puķu lapas ir pilnīgi sausas. Vislabāk ņemt lapas no puķes vidusdaļas, apmēram 20 cm uz leju no ziediem.

Ugunspuķu lapu apstrāde:

  1. Savāktās lapas atstāj uz vienu dienu apvīst. Rūpīgi pārbauda un notīra kukainīšus un gliemežus, kā arī piekaltušus krikumus. Lapām jābūt pilnīgitīrām.
  2. Nākamajā dienā lapas samaļ gaļas maļamajā mašīnā un iegūto masu sablīvē emaljētā vai nerūsējoša tērauda traukā ar vāku. Atstāj siltā vietāfermentēties.Ik pa laikam pārbauda smaržu – tā mainīsies no svaigi zāļainas uz saldeni augļainu. Ja smarža kļūst nepatīkama un masa sāk rūgt, tā ir sabojājusies un tējai nebūs derīga.
  3. Pēc divām trim dienām, kad tēja ir patīkami noga­ tavojusies, masu izklāj uz cepamās plāts, ievieto līdz 40–50 °C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī un žāvē, regulāri apmaisot un pačubinot. Var nedaudz pavērt krāsns durtiņas. Atkarībā no augu sulīguma tēja būs gatava pēc7–14stundām. Kad tā ir pilnīgi sausa un viegla, pilda hermētiski noslēdzamos traukos. Labās īpašības tēja saglabā līdz diviemgadiem.
  4. Pagatavo tēju, izžāvētās ugunspuķu lapas pārlejot ar vārošu ūdeni un atstājot ievilkties uz piecām minūtēm.

Tev varētu arī interēsēt:

Mežonīgās melleņu klimpas

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo klimpas. Bļodiņā ber miltus, sāli, pievieno olu, pa daļām pielej pienu, līdz izveidojas diezgan bieza, staipīga mīkla. Ja vēlas, var pievienot cukuru un vaniļas cukuru, kā arī biezpienu un/vai mannas putraimus, tad klimpām būs izdenāka un graudaināka struktūra. Pagatavo melleņu zupu. Otrā katliņā uzvāra ūdeni, pieber mellenes, balto cukuru un vāra, līdz ogas …

Brūkleņu ievārījums

29.maijā 2019
Pagatavošana: Ābolus nomizo, iztīra serdes, sagriež šķēlītēs. Katlā lej nedaudz ūdens, ieber brūklenes, daļu ābolu vai bumbieru un garšvielas. Uz lēnas uguns vāra, līdz ogas izšķīdušas, bet āboli vai bumbieri ir mīksti. Pievieno atlikušās augļu šķēlītes vai plūmes, ievārī­juma cukuru, pavāra vēl 5 minūtes, bet pieskata, lai pēdējie pievienotie augļi neizšķīstu, tad ievārījumam būs interesantāka …

Gaisīgā “Pavlova” ar meža zemenēm

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo bezē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 160°C temperatūru. Tīrā, sausā bļodā kuļ olu baltumus ar sāli, līdz tie ir putaini un tik stingri, ka neslīd laukā no otrādi apgriezta trauka. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru, kas sajaukts ar cieti, un citronu sulu. Visu sakuļ stingrās putās. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru. Pannas vidū uzliek šķīvi un apvelk …

Egļu dzinumu smūtijs

27.maijā 2019
Vai zini, kas ir zaļie kokteiļi? Īsti enerģijas un vitamīnu avoti, kas pie tam vēl var būt arī ļoti gardi! Zinošā Vaira Kārkliņa atgādina, ka tieši šobrīd – maija beigās – un vēl turpmākās divas nedēļas ir vācami jaunie egļu dzinumi, kas ir īsta C vitamīna bagātība, ko speciāliste iesaka izmantot, pagatavojot egļu dzinumu smūtiju. …

Grūbas ar lāčpurniem

03.aprīlī 2019
Pagatavošana: Grūbas sālsūdenī novāra mīkstas (ātrāk izvārīsies, ja iepriekšējā vakarā tās aplies ar ūdeni un atstās mērcēties). No noplaucētām nātru lapiņām un citām sastāv­ daļām sablendē pesto. Sēnēm ar saru otu notīra smiltis, iztīra gružus arī no cepurītesšūnām. Lāčpurnus horizontāli pārgriež uz pusēm. Notīra un sasmalcina sīpolus un ķiplokus. Uz pannas karstā sviestā 2 minūtes …

Mednieku vakariņas

03.aprīlī 2019
Pagatavošana: Meža cūkas gaļas gabalus apcep uz pannas. Apcepto gaļu liek katlā, pievieno sīpolu, lauru lapu, ķiploku, papriku, pētersīļa sakni, burkānu, kadiķogas, sāli, piparus. Pārlej ar alu un sutina apmēram 1,5–2 stundas, līdz gaļa ir mīksta. Beigās pievieno saldo krējumu. Ēd ar kartupeļiem, salātiem un citām piedevām. Labu apetīti!
Iegādāties biļetes