Lieliskā atmosfērā, bagātīgām garšām aizvadīts Zaubes savvaļas kulinārais festivāls 2019!

19.jūlijā 2019

Šī gada 13. jūlijā pulcējāmies Zaubes ezera krastos, kas bija pārtapuši savvaļas garšu piedzīvojumā. Festivāla programma bija garšām un emocijām bagāta, liekot gavilēt garšu kārpiņām, jūtot līdzi sacensību un konkursu dalībniekiem, iesaistoties dažādās aktivitātēs brīvā dabā. Šogad festivāls pulcēja vairāk kā 5000 apmeklētājus.

Kā norāda festivāla organizatore Eva Koljera: “Festivāls ir par cieņpilnu attieksmi pret dabu, tās bagātību novērtēšanu un saprātīgu izmantošanu, dalīšanos ar zināšanām un tradīciju turpināšanu.” Festivālā ar zināšanām un pārsteidzošiem faktiem dalījās Ilga Gedrovica ar lekciju par alternatīvo ēdienkarti, stāstot arī par slieku izmantošanu uzturā un cienājot apmeklētājus ar slieku kūciņām, paralēli restorāns “Jāņoga” cienāja ar skudru pastēti. Kam sliekas un skudras negāja pie sirds, tie ieguva zināšanas Vairas Kārkliņas lekcijā par dabas elementiem savvaļas augos un to pielietojums veselības uzlabošanai. Biedrība “KUPLA” bez šaubām iepriecināja visus tos vīrus, kuri jau sen ir vēlējušies atšķetināt alus brūvēšanas vēsturi un noskaidrot, kā brūvēt alu mājās.

Priecājāmies gan par dabas bagātību, gan par cilvēku pozitīvo emociju bagātību. Festivāla apmeklētāji sacensību garu un pozitīvas emocijas guva piedaloties konkursos – “Smeķīgākā brūkleņu zapte”, kur uzvaras laurus plūca Anete Zilvere un  konkursā “Veiklākais kartupeļu mizotājs un rīvētājs”, kur uzvaru svinēja Kristīne Bebre no Zaubes.

Par festivāla gaidītāko notikumu noteikti varam minēt konkursu – “Dansukker Labākā lauku torte 2019”. Konkursā uz labāko lauku tortes titulu pretendēja 24 dalībnieces no dažādām Latvijas malām, kuras piedāvāja apskatīt un nogaršot izcilas, ar izdomu bagātas tortes, protams, tadejādi padarot žūrijas darbu ne no tiem vieglākajiem – izvērtēt katru cepējas unikālo torti. Žūrija sev  uzticēto uzdevumu lieliski izpildīja un tika noskaidrota 2019. gada “Dansukker Labākā lauku torte” titula ieguvēja – Marija Krevica no Gulbenes novada. 2. vietu ieguva Evija Ērmane – Timermane no Smiltenes, savukārt 3. vietu ieguva divas dalībnieces – Leontīna Kaņepe no Balvu novada un Kristīne Ekbauma no Ādažu novada..

Paralēli toršu konkursam norisinājās arī profesionālo pavāru sacensības, kur par uzvaru cīnījās 5 komandas. Aizraujošā cīņā uzvaru guva Latvijā dzīvojošās brazīlietes Vanessas Rufo komanda. Žūrijas pienākumus veica Ingmārs Ladigs, Dzintars Kristovskis, Oskars Freiborns, Druvis Legzdiņš un Solvita Pazāne.

Ingmārs Ladigs arī apmeklētājiem ļāva iejusties īsta profesionāla pavāra lomā, piedāvājot iespēju piedalīties “Dabas ugunskura” meistarklasē, gatavojot ēdienus uz grilla.

Par pozitīvām emocijām rūpējās dodkepu.lv haskiji, lidojošo pūķu darbnīca, vizināšanās ar zirgu, ūdens izpriecas – SUP dēļi, RUPUČU laivas, loku šaušana un citas aktivitātes gan maziem, gan lieliem. Nezūdoša interese jau otru gadu bija par ūdens kliņģeru gatavošanas darbnīcu. Tradicionālās vērtības joprojām tiek novērtētas un par to ikviens varēja pārliecināties siera siešanas darbnīcā.

Lai savvaļas garša nezustu uzreiz pēc festivāla, visas dienas garumā apmeklētājiem bija iespēja iegādāties gardumus un noderīgas lietas festivāla tirdziņā, kurā ražotāji labprāt aprunājās ar apmeklētājiem, atklājot dažādas produktu tapšanas nianses.

Skujenieši #ViedāSkujene uz Zaubi ieradās ar savu pirmo pop-up veikaliņu, piedāvājot produktus, kuri tapuši atbilstoši meža tematikai un Skujenei – no skujām. Rindas uz dekustācijām liecināja par lielu interesi.

Izgaršot meža un ezera garšas,  cept gaļu uz akmeņiem un kūpināt zivis bija iespēja kopā ar Mednieku un makšķernieku klubu “Zaube”.

 Medījumu degustācija projektu partneriem Organizatoru teltī pavisam noteikti nelika vilties, aizvedot īstenā savvaļas garšu piedzīvojumā. 

Festivālā par muzikālo atmosfēru rūpējās blūza/folka grupa “Rahu The Fool”, Zaubes jauktais koris Riharda Rudzīša vadībā un Latvijas Universitātes pūtēju orģestris /diriģents Jānis Puriņš/, ar deju performancēm priecēja teātra deju studija SAVANNA /vadītāja Katrīna Vīksniņa/.

Festivāla noslēgumā visi tika aicināti uz Muižas parku, kur norisinājās Roberto Meloni šovs “Dolce Zaube”. Brīvdabas šovā Roberto aprunājās gan ar festivāla organizatori un idejas autori Evu Koljeru, gan dabas draugu Mari Olti un pavāra konkursa rīkotājiem, brāļiem Gvido un Oskaru Freiborniem. Šova laikā tika gatavota maltīte un jau atkal klātesošie varēja izgaršot kādu jaunu dabas garšu.

Festivāla organizatori un darbinieki secina, ka festivāls visu šo gadu laikā nepārprotami ir audzis un pilnveidojies. Protams, organizatoriem katrs gads ir kā jauns izaicinājums – katram nākamajam festivālam ir jābūt labākam par iepriekšējo, jāriskē īstenojot jaunas idejas, jāpieņem reizēm pārgalvīgi lēmumi, bet katru gadu mērķis ir viens – turpināt tradīcijas, dalīties ar zināšanām, novērtēt to, kas ir dabā, būt kopā un vienotiem!

Paldies par būšanu kopā un uz tikšanos 11. jūlijā Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā 2020!

 

Tev varētu arī interēsēt:

Lieliskā atmosfērā, bagātīgām garšām aizvadīts Zaubes savvaļas kulinārais festivāls 2019!

19.jūlijā 2019
Šī gada 13. jūlijā pulcējāmies Zaubes ezera krastos, kas bija pārtapuši savvaļas garšu piedzīvojumā. Festivāla programma bija garšām un emocijām bagāta, liekot gavilēt garšu kārpiņām, jūtot līdzi sacensību un konkursu dalībniekiem, iesaistoties dažādās aktivitātēs brīvā dabā. Šogad festivāls pulcēja vairāk kā 5000 apmeklētājus. Kā norāda festivāla organizatore Eva Koljera: “Festivāls ir par cieņpilnu attieksmi pret …

Noslēgusies pieteikšanās konkursam “Dansukker Labākā lauku torte 2019”

03.jūlijā 2019
Pateicamies par ļoti lielo interesi konkursā “Dansukker Labākā lauku torte 2019” un informējam, ka pieteikšanās noslēgusies, jo ir sasniegts maksimālais dalībnieku skaits. Paldies visiem, kuri pieteikušies. Par pasākuma niansēm ar katru dalībnieku sazināsimies personīgi. Uz tikšanos pasākumā!

TIEK PAGARINĀTA PIETEIKŠANĀS KONKURSAM “DANSUKKER LABĀKĀ LAUKU TORTE”

01.jūlijā 2019
Šī gada 13. jūlijā Zaubes savvaļas kulinārais festivāls tradicionāli pulcēs labākās lauku toršu cepējas no malu malām. Konkursā “Dansukker labākā lauku torte” pieteikt savu dalību var ikviens, kas prot cept īstas lauku tortes. Vienalga vai esat profesionālis vai darāt to savam un draugu priekam.  Konkursa “Dansukker labākā lauku torte” mērķis ir popularizēt lauku toršu cepšanas …

GATAVO DABĀ KOPĀ AR INGMĀRU LADIGU

01.jūlijā 2019
Lai izgaršotu īstu dabas garšu, festivāla laikā aicināsim gatavot uz dzīvas uguns kopā ar šefpavāru Ingmāru Ladigu. Ingmārs Ladigs iratpazīstams pavārs un raidījuma “Ēdiena daba” vadītājs, kā arī Latvijas garšas meistara titula ieguvējs.  Kopā notiks 4 dažādu ēdienu gatavošanas meistarklases, kur katrā no tām būs iespēja piedalīties ierobežotam dalībnieku skaitam / līdz 15 personām/. Pēc meistarklases …

Pavāru sacensības

18.jūnijā 2019
Aicinām pieteikties pavārus Pavāru sacensībām gan no tuvākiem, gan tālākiem Latvijas un kaimiņvalstu nostūriem. Komandā drīkst būt ne vairāk kā 4(četri) dalībnieki. Dalībniekiem nav obligāti jābūt profesionāļiem, bet tādiem, kuriem ēst gatavošana dara prieku, tas izdodas un ir izpratne par produktu tehnoloģisko pagatavošanu.

Izsludināta pieteikšanās konkursam “Dansukker Labākā lauku torte”

07.jūnijā 2019
Šī gada13. jūlijā Zaubes savvaļas kulinārā festivāla ietvaros jau tradicionāli norisināsies konkurss “Dansukker Labākā lauku torte”, kurā pieteikt savu dalību var ikviena lauku toršu cepēja. 
Iegādāties biļetes