“Savvaļas brīnumi” kaimiņos Lietuvā

Jūlija pēdējā nedēļā  biedrības CRLP pārstāvji  kopā ar projekta “Savvaļas brīnumi”  sadarbības partneriem no “Saldus rajona attīstības biedrības” devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Lietuvu, lai uzzinātu kā kaimiņi izmanto dabas veltes mājražošanā un lauku tūrismā un pārvestu mājās jaunas idejas savai tālākai darbībai.

Četrās dienās paviesojāmies  pie kolēģiem divās vietējās rīcības grupās Utenas un Jonišķu lauku teritotrijā. Līdzīgi kā Latvijā arī Lietuvā ir saglabājušās senas tradīcijas savvaļas augu izmantošanā gan uzturā, gan veselības uzturēšanā, gan skaistumkopšanā un tās tiek plaši pielietotas arī mūsdienās. Utenā, Tauragnai pilsētas muzejā iepazināmies ar vienu no  pagājušajā gadsimtā zināmākās zāļu sievas Eugenijas Šimkūnaites dzīves stāstu, kas ar augu palīdzību palīdzējusi atveseļoties daudziem. Savukārt meistarklasē, ko vadīja savvaļas augu eksperte Aleksandras uzzinājām, kā mājas apstākļos pagatavot dziedinošu ķermeņa balzāmu un iepazinām dažādus paņēmienus, kā var izmantot kaltētus pļavas augus – gan pagatavojot brīnišķīgus sienas dekorus, gan pļavas augu suvenīru kārbiņas, gan smaržu spilventiņus. Savukārt saimniecībā  “Medines”, kas nodarbojās ar augļkopību un dabas velšu pārstrādi, piedāvāto produktu klāstā sastapām pavisam interesantu piedāvājumu. Līdzās tradicionālajam sortimentam – žāvētiem āboliem, ābolu sulai, upeņu un dzērveņu sukādēm, varēja arī nobaudīt  pēc īpašas tehnoloģijas pagatavotu  ābolu sieru.

Jonišķos viesojāmies pie Stupurai kopienas sievietēm, kas  sper pirmos soļus uzņēmējdarbībā. Ar “Leader” projektu atbalstu ir iegādātas vairākas iekārtas, lai ļautu interesentiem iemēģināt roku dažāda profila mājražošanā un palīdzēt katram atrast tieši savu uzņēmējdarbības virzienu – vai tā būtu zāļu tēju gatavošana, vai dekoratīvo sveču, vai  hidrolātu, vai kaltētu  savvaļas velšu ražošana. Interesanti bija arī uzzināt un pamēģināt pašiem, kā cept tradicionālo lietuviešu saldumu  šakotis, iepazīties ar tā vēsturi.

Vizītes laikā Jonišķos, ciemojoties pie Mūšos purva Laumiņas Gerdas, guvām ieskatu, kā dabas dziedinošo un nomierinošo spēku caur dažādām aktivitātēm izmantot labsajūtu tūrismā – ļaujot apmeklētajiem izbaudīt kūdras skrubja procedūra rokām un pēdām un meditāciju pie dzīvās uguns ar šamaņu bungu mūzikas skaņām.

Brauciena noslēgumā  Žagarē apmeklējām konferenci “Savvaļas brīnumi”, kuru organizēja projekta partneri no Jonišķi VRG.  Visas dienas garumā dažādi eksperti uz skatuves demonstrēja savvaļas velšu daudzveidīgās izmantošanas iespējas cilvēka veselības un labsajūtas nodrošināšanai. Lietuvā pazīstamais mednieks un šefpavārs Povilas Mikalajūnas rādīja, kā gatavot brieža gaļas karpačio ar marinētām bietēm un ieteica citas medījuma pagatavošanas receptes. Lietuvas floristu asociācijās viceprezidents Sergejus Zareckis veidoja brīnišķīgu pļavas ziedu kompozīciju. Pirtniece atrādīja pirts rituālu, izceļot atsevišķu augu dziednieciskās īpašības un pielietojumu rituāla gaitā. Pazīstamā farmaceite Almyra Girdeniene rādīja, kā mājas apstākļos pagatavot mīkstinošo krēmu ar pļavas augu ekstraktiem.

Brauciena dalībnieki atzina, ka viesojoties dažādās saimniecībās, redzot citādākus augļu un ogu pārstrādes un pielietošanas veidus, ir radušās vairākas idejas, kā dažādot pašiem savu produktu piedāvājumu, kā arī ir izveidojušās sadarbības ieceres ar Lietuvas uzņēmējiem un biedrībām. Tāpat braucienā redzētais rosinājis jaunas idejas, kā līdzīgus dabas velšu izmantošanas paņēmienus ieviest pašu piedāvājumā lauku tūrisma jomā. Brauciens norisinājās starpteritoriālā un starpvalstu sadarbības projekta Nr.18-00-A019.333-000022 “Savvaļas brīnumi – Wild Wonders” ietvaros, to organizēja Cēsu rajona lauku partnerība.

(16.08.2021)

“Savvaļas brīnumi” Skotijā

Septembra vidū Cēsu rajona lauku partnerības un Saldus rajona attīstības biedrības pārstāvji un uzņēmēji kopā ar Zaubes savvaļas kulinārā festivāla organizatoriem devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Skotiju. Tur viņi iepazinās ar  uzņēmējdarbības piemēriem, kas balstīti savvaļas velšu izmantošanā, kā arī apmeklēja pirmo Skotijas savvaļas kulināro festivālu. Brauciens norisinājās starptautiskā sadar bības projekta “Savvaļas brīnumi. Wild wonders” ietvaros, kurā apvienojušies sadarbības partneri no Latvijas, Lietuvas, Skotijas un Somijas lauku partnerībām ar mērķi rosināt jaunas biznesa idejas un popularizēt savvaļas velšu izmantošanu uzņēmjdarbībā.

Kā stāsta paši skoti – zināšanu nodošanā par dabas velšu noderīgo lomu kulinārijā un ārstniecībā starp paaudzēm izveidojies pārrāvums, tāpēc šobrīd Skotijā ir aktuāli atjaunot zināšanas par vērtīgājām dabas veltēm, rīkojot  dažādus izglītojošus pasākumus šai jomā. Tam veltīta lielā mērā bija arī pirmā Skotijas savvaļas kulinārā festivāla programma, kas piedāvāja kopā ar dabas pazinējiem apmeklēt praktiskas darbnīcas un izzinošas aktivitātes dabā, kā piemēram, “Sēņu atpazīšanas pastaigu mežā”, “Ziemā noderīgu ārstniecības augu iepazīšanas pastaigu”, meistarklases “Savvaļas augi alus brūvēšanā”,  “Ugunskura iekuršanas tehnikas dabā” u.c. Festivālā popularizēja arī saudzīgas un  ilgstpējīgas  dabas izmantošanas ideju un zaļās enerģijas veidus. Atraktīva bija apmeklētājiem piedāvātā iespēja pagatavot pašiem savu meža ogu smūtiju videi draudzīgā veidā – blendera motors tika darbināts minot divriteņa pedāļus. Pārsteidzošām garšām pilns bija savvaļas šokolādes stends, kas cita starpā piedāvāja noprovēt šokolādi ar skujām, ar plūškoka ogām, ar vīgriezēm un šokolādi ar kaltētām gailenēm.

Nākamā dienā brauciena dalībnieki apmeklēja Loch Lomond nacionālo parku, kas izvietojies Lielbritānijā viena no lielākā saldūdens ezera krastā . (Loch lieto Skotijā  ierastā lake vārda vietā,apzīmējot ezerus) Izmēģināja arī nelielu kāpienu tuvējā  Conic kalnā, no kura pavērās brīnišķīgs skats uz Skotijai raksturīgu ainavu –  nelielām saliņām piebirušu  ezeru, mežiem un  pakalniem iznirstot fonā.

Līdztekus brauciena dalībnieki iepazinās ar “Gartur Stich” saimniecību, kas  darbojas ilgtspējīgas lauksaimniecības virzienā, paralēli piedāvājot daudzveidīgu meistardarbnīcu klāstu saviem apmeklētājiem. Interesanta pieredze pasākuma dalībniekiem izvērtās savvaļas velšu vākšana saimniecības apkaimē, kas noslēdzās ar savvaļas picas un savvaļas kokteiļa kopā pagatavošanu.

Pasākumā laikā redzētais  un satikto uzņēmēju stāstītais, ļāva apzināties no jauna, ka Latvijā esam saglabājuši ciešu saikni ar dabu, zināšanas un dabas veltes ir mūsu bagātība, ko vajadzētu aktīvāk izmantot lauku tūrismā Latvijā, izstrādājot jaunus piedāvājumus – gan dažādojot radošās darbnīcas saimniecībās, gan piedāvājot dabas iepazīšanas pastaigas, gan dabā gatavošanas tūres u.c.

Nākamvasar gaidīsim partnerus no Somijas un Skotijas viesos Vidzemes pusē pie mūsu uzņēmējiem un Zaubes savvaļas kulinārajā festivalā.  Ļoti iespējams, ka “Pavāru sacensībās” festivālā redzēsim miestarībā sacenšamies arī somu un skotu pavārus.

 

 

Viesos pie savvaļas augu zinātājiem Saldus pusē

8. un 9. jūlijā  “Cēsu rajona lauku partnerības” reģiona pārstāvji 20 cilvēku sastāvā viesojās Saldū pie starptautiskā  projekta Nr.18-00-A019.333-000022 “Savvaļas brīnumi – Wild Wonders” sadarbības partneriem “Saldus rajona attīstības biedrības”, lai kopīgi piedalītos projekta aktivitātes “Bioekonomika savvaļas augu un dabas līdzekļu izmantošanā veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanā” pasākumos.

Divās dienās Saldus puses zinošākie savvaļas augu pazinēji moderatores  Ingunas Balceres vadībā gan semināra zālē, gan pļavās stāstīja par savvaļas augu un dabas līdzekļu vērtīgajam īpašībām un to daudzveidīgo pielietojumu ikdienā.

Pasākuma pirmajā dienā dalībnieki lekcijā iepazinās ar biokenomikas pamatnostādnēm un savvaļas augiem kā vienu no atjaunojamajiem bioloģiskajiem resursiem, ar ko mūsu zemē esam bagāti.

Etnoloģe Ieva Ančevska, grāmatas “Latviešu dziedināšanas tradīcija” autore, iepazīstināja ar mūsu senču no paaudzes paaudzē uzkrātajām zināšanām par savvaļas augu un dabas līdzekļu ārstnieciskajām īpašībām, ar piemēriem ilustrējot, kā tagad šīs zināšanas, zinātniskos pētījumos pamatotas, tiek integrētas mūsdienu ārstniecībā un  modernajās skaistumkopšanas procedūrās. Kā vienu no piemēriem minot kādas Amerikas universitātes veiktos stresa un depresijas pētījumus. Tie  rāda, ka visefektīvāk pret stresu un depresiju palīdz temperatūras  (aukstums, karstums) kontrastprocedūras –  tieši tas, ko izsenis latvieši jau praktizējuši ejot pirtī, pēc izkarsēšanās aplejoties ar aukstu ūdeni, tā intuitīvi gādājot par stipru veselību.

Līdzās teorētiskajai  pasākuma sadaļai, abas dienas notika arī praktiskas nodarbības kopā ar  ārstniecības augu pazinēju Ritu Armuliku. Pirmajā dienā viņas ārstniecības augu dārzā varēja iepazīt visdažādākos savvaļas ārstniecības augus. Starp jau labāk zināmiem un mazāk zināmiem augiem, ikvienam dalībniekam dārzā bija arī kāds jaunatklājums, tāpat daudz kā jauna tika uzzināts par augu ievākšanas niansēm, sagatavošanu, ārstniecisko pielietojumu. Īpašu uzmanību dalībnieku vidū izpelnījās tādi augi kā daudzas kaites mazinošais ārstniecības pātaine, kā arī atsragāls – saldlapu traganzirnis, organismu stiprinošs augs, lietojams arī kā garšviela. Otrajā dienā veselībai vērtīgos augos pasākuma dalībnieki devās uzmeklēt krāšņajās pļavās pie Sātiņu dīķiem, kas iekļautas Nature 2000 teritorijā un izceļas ar bagātīgu augu daudzveidību Kurzemes pusē. Starp daudzveidīgajām augu pļavām, tur viens aiz otra  kārtojās arī nelieli pļavas nogabali – vīgriezes pļava, baldriānu pļava un bagātīgā ancīšu pļava. Pļavas praktiskajā nodarbībā varēja dabā mācīties atpazīt augus, uzzināt par līdzīgo augu atšķirībām, ikviens varēja saņemt vērtīgo konsultāciju par vēl nepazīstamajiem augiem. Atvadoties zāļu sieva Rita Armulika novēlēja katram savā piemājas dārzā atvēlēt stūrīti savam ārstniecības augu dārziņam. Brauciena ietvaros pasākumu dalībnieki apmeklēja arī Cieceres ezera Ozola salu – ar seniem un diženiem lapu kokiem apaugušu salu, no kuriem 12 koki ierindojami dižkoku kārtā.

Divu dienu garumā savvaļas augiem un dabas līdzekļu izmantošanai veltītajā pasākumā tā dalībniekiem bija vērtīga iespēja uzkrāt jaunas zināšanas par pļavas spēka zālītēm, gūt iedvesmu savstarpējai sadarbībai un jaunām aktivitātēm pļavas augu izmantošanā ar lauku tūrismu saistītā jomā.

 

Biļetes uz meistarklasēm