Jauno nātrīšu pīrāgs

Ēdieni

Lai pagatavotu nātrīšu pīrāgu būs nepieciešams:

  1. Pamatnei: 250 g miltu, ½ tējk sāls, 125 g sviests, 1 ola, nedaudz smalki sakapāts rozmarīns.
  2. Pīrāga masai: 4 saujas nātru lapas (notīrītas no kātiņiem), nedaudz spināti (ja gadās mājās), 400 g rikotas, 1 tējk. sējas idra sēklas, 1 ķiploka daiva, 1 mazs sīpols.

Nu jau arvien sparīgākas kļūst jaunās nātrītes un šobrīd tās ir pašas labākās lietošanai pārtikā. Lai arī daudz nīstas un uzskatītas par briesmīgām nezālēm, nātres patiesībā ir ļoti vērtīgs augs. Senos laikos tās izmantotas pārtikas produktu ilgākai saglabāšanai un apģērbu gatavošanai, nātru virca ir lielisks mēslojums dārzam, nātres uzlabo matu veselību un tāpēc bieži tiek pievienotas matu produktiem, nātru tējas un uzlējumi plaši pielietoti tautas medicīnā, bet kulinārijā tām ir ļoti plašs pielietojums daudzās pasaules valstīs. Nātres lielā mērā var lietot tieši tāpat kā spinātus – pīrāgos, salātos, maizēs, mērcēs, zupās un citur.

Vispirms sagatavo pamatni: visas sastāvdaļas saberž ar rokām kopā. Izklāj ar eļļu ieziestā formā. Cep cepeškrāsnī apmēram 5 minūtes līdz sāk nedaudz krāsoties dzeltena. Ņem ārā no cepeškrāsns.

Uz ieeļļotas pannas apcep ķiploku ar sīpolu, kad kļūst nedaudz caurspīdīgi pievieno sagrieztas nātres un spinātus. Nātres var mazgāt un griezt ar cimdiem, lai nesadzeltos.

Kad masa apcepusies, to sajauc ar rikotu, pievieno sāli, piparus, sējas idru un pierīvē nedaudz muskata riekstu. Masu pilda formā, pie cepšanās beigām uzrīvēt pa virsu sieru.

Cep kamēr virsa sāk viegli apbrūnināties,  apmēram 20. minūtes 180 C (atkarīgs no krāsns).

Šis pīrāgs ir laba aukstā uzkoda. 

Ar recepti dalās Eva Koljera, Zaubes savvaļas kulinārā festivāla vadītāja.

Tev varētu arī interēsēt:

Kā pagatavot garšīgu biskvītu?

11.maijā 2020
Savu māmiņdienas svētku torti uzcepusi pagājušā gada festivāla “Dansukker” labākā lauku torte 2019” konkursa uzvarētāja Marija Krevica un labprāt dalās zināšanās, kā pagatavot garšīgu biskvītu, lai iepriecinātu gan sevi, gan citus, ikdienā un svētkos. Ja vēlies iepriecināt kādu vai vienkārši pagatavot kaut ko garšīgu, pastāstīšu, kā cepu biskvītu, lai tas būtu mīksts. Starp biskvīta kārtām …

Jauno nātrīšu pīrāgs

21.aprīlī 2020
Nu jau arvien sparīgākas kļūst jaunās nātrītes un šobrīd tās ir pašas labākās lietošanai pārtikā. Lai arī daudz nīstas un uzskatītas par briesmīgām nezālēm, nātres patiesībā ir ļoti vērtīgs augs. Senos laikos tās izmantotas pārtikas produktu ilgākai saglabāšanai un apģērbu gatavošanai, nātru virca ir lielisks mēslojums dārzam, nātres uzlabo matu veselību un tāpēc bieži tiek …

Vīnogu lapu buņģis ar jēra cepeti un oglēs cepti kabači ar piparmētru pesto

13.augustā 2019
 Piparmētru pesto: Ķirbju sēklas 150 gr. Pētersīļi 30 gr. Dilles 15 gr. Estragons 10 gr. Piparmētra 30 gr. Gatavināts siers 150 gr. Olīveļļa 150 ml. Ķiploki 10 gr. Čillī  1 gr. Sāls 2 gr. Citrons + citrona miziņa 1 gab. Kabači 600 gr. Vīnogu lapas  250 gr. Ķiploki jaunie 450 gr. Olīveļļa 50 ml. Gailenes …

Lauku vistas zupa ar ugunskurā ceptiem kartupeļiem un jāņogām

13.augustā 2019
Marināde jāņogām: Cukurs 100 gr; Baltvīna etiķis 100 gr; Ūdens 100 gr; Kanēlis 1 standziņas; Maize cepšanai 10 gab.   Sagatavošana: Vistu atkaulo, samarinē ar garšvielām, liek grilā cepties. No atlikušajiem kauliem savāra stipru buljonu. Lielos kartupeļus liek cepties ugunskurā, līdz gatavi un mīksti, saspaida ar koka spiedi, līdz veidojas viendabīga masa. Katlā liek sviestu, …

Baklažāni un zaļās pupiņas ceptas ugunskurā ar meža ogu sojas mērci

13.augustā 2019
Meža ogu sojas mērcei: Meža ogas 400 gr Lociņi 30 gr Ķiploki 20 gr Sojas mērce 165 ml Ķiršu alus 165 ml Cukurs brūnais 50 gr Etiķis baltvīna 30 ml Svaigs ingvers 20 gr Citronu sula 50 gr Baklažānu un pupiņu marinādei: Augu eļļa 110 gr Citronzāle 30 gr Garšvielas (sāls, pipari)           Ingvers 20 …

Mežonīgās melleņu klimpas

29.maijā 2019
Pagatavošana: Pagatavo klimpas. Bļodiņā ber miltus, sāli, pievieno olu, pa daļām pielej pienu, līdz izveidojas diezgan bieza, staipīga mīkla. Ja vēlas, var pievienot cukuru un vaniļas cukuru, kā arī biezpienu un/vai mannas putraimus, tad klimpām būs izdenāka un graudaināka struktūra. Pagatavo melleņu zupu. Otrā katliņā uzvāra ūdeni, pieber mellenes, balto cukuru un vāra, līdz ogas …
BIĻETES