2025. gada Zaubes savvaļas kulinārais festivāls

PAR FESTIVĀLU

“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” jau devīto reizi pulcēs apmeklētājus, lai kopā ar pavārmākslas meistariem, saimniecēm, medniekiem, makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem godinātu paaudzēs pārmantotās zināšanas par dabas veltēm.

Festivāla koncepcijas pamatā ir vietējā nemateriālā kultūras mantojuma – savvaļas produktu izmantošanas pārtikā – mijiedarbība ar laikmetīgu, profesionālu pavārmākslu. Pasākums sakņojas Zaubes mednieku kopienas tradīcijās, kas cauri paaudzēm uztur medniecības un medījumu pagatavošanas prasmes, tēju vākšanas un izmantošanas tradīcijās, ko plašāka sabiedrība var izbaudīt caur pazīstamajām “Lauku tējām” kā arī vietējo cilvēku sēņošanas un ogošanas tradīcijās. 

Šī gada jaunums ir sadarbība ar “Jauno pavāru kustību”, kurā apvienojušies augsti kvalificēti pavāri. Viņi vadīs vairākas aizraujošas aktivitātes:

  • savvaļas produktu pagatavošanas sacensības pavāriem,
  • gatavošanas konkursu, kurā piedalīties aicināti arī festivāla apmeklētāji,
  • restorāna līmeņa ēdienu paraugdemonstrējumus.

Tam iepretī Zaubes mednieki demonstrēs ģimenēs iedibinātas receptes, ievērojot principu “no astes līdz degunam” – pilnībā izmantojot visu dzīvnieku.

Festivāla būtība nav tikai savvaļas velšu izmantošana, bet arī autentiska gatavošanas pieredze brīvā dabā – uz dzīvās uguns, bez elektrības.

2025. gada festivāla tēma – “Rudens ritmi”. Šī tēma caurvīs festivāla programmu visdažādākajos veidos:

  • dabas un tās izrietošās medniecības zināšanas ritmos,
  • ēdienu gatavošanas un sezonālo produktu krāsu ritmos,
  • tējas mandālās un ziemas krājumu burciņu konkursā “Rudens ritmi burciņā”,
  • izzinošās lekcijās,
  • kā arī mūzikā un dejā,
  • tirdziņa dalībnieku sarūpētajos produktos.

“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” ir ne tikai tradīciju godināšana, bet arī jaunu garšu, prasmju un pieredžu atklāšana kā arī filozofija par dabas un cilvēka harmoniju.

Pasākumu vadīs mūziķis Reinis Reķis. 

Ieeja bez maksas.

Tev varētu arī interēsēt:

Festivāla aizsākumi

12.augustā 2025
Mūsu, Zaubes savvaļas kulinārā festivāla, stāsts aizsākās toreiz, kad vēl mednieku un makšķernieku klubs “Zaube” rīkoja “Zaubes ezera svētkus”. Piecus gadus pēc kārtas kolektīvs Lejas ezera krastos pulcēja makšķerēšanas un medību entuziastus un viņu atbalstītājus, vietējos zaubēniešus un tālākus viesus no malu malām. Jau toreiz uz ugunskura tika vārīta zivju zupa, uz iesma cepts meža cūkas …

2025. gada Zaubes savvaļas kulinārais festivāls

12.augustā 2025
“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” jau devīto reizi pulcēs apmeklētājus, lai kopā ar pavārmākslas meistariem, saimniecēm, medniekiem, makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem godinātu paaudzēs pārmantotās zināšanas par dabas veltēm.

LOKŠAUŠANA

11.augustā 2025
Gan lielie, gan mazie varēs izmēģināt šaut ar īstu loku un bultām. Mazajiem palīdzēs gan notēmēt, gan aizšaut mērķa virzienā.

RUPUČU LAIVU izbraucieni pa Lejas ezeru

11.augustā 2025
Festivāla laikā būs vienreizēja iespēja izbraukt ar rupuču laivām - bļodveida laiviņām, kurās var iesēsties viens vai divi cilvēki. Tas noteikti jāpamēģina.

“VIENKOČU PARKS” dabas rotu darbnīca

11.augustā 2025
Vienkoču parka piedāvātajā Dabas rotu darbnīcā katrs pats sev varēs savērt kādu rotiņu – krelles, aprocīti, auskarus, piekariņus, kā arī iegādāties gatavos izstrādājumus. Rotiņu izgatavošanā tiek izmantoti dabas materiāli – koka pērlītes, kastaņi, zīļu cepurītes, dažādu augļu, ogu sēklas, kauliņi, čauliņas un tamlīdzīgi materiāli.

“Nora Spora” sēņu audzēšanas komplekti

11.augustā 2025
Mājas apstākļos audzēt sēnes? Jā, tas ir iespējams! Uzņēmums Nora Spora ikvienam sniedz iespēju pašu spēkiem izaudzēt gardas un veselīgas sēnes. Viss, kas nepieciešams ir Nora Spora sēņu audzēšanas komplekts un ūdens smidzinātājs, lai pāris nedēļu laikā uz sava virtuves galda sagaidītu svaigu sēņu ražu. Šobrīd Nora Spora piedāvājumā ir Rozā un Pelēkās austersēnes, Gļotainā …
Biļetes uz meistarklasēm