“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” jau devīto reizi pulcēs apmeklētājus, lai kopā ar pavārmākslas meistariem, saimniecēm, medniekiem, makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem godinātu paaudzēs pārmantotās zināšanas par dabas veltēm.
Festivāla koncepcijas pamatā ir vietējā nemateriālā kultūras mantojuma – savvaļas produktu izmantošanas pārtikā – mijiedarbība ar laikmetīgu, profesionālu pavārmākslu. Pasākums sakņojas Zaubes mednieku kopienas tradīcijās, kas cauri paaudzēm uztur medniecības un medījumu pagatavošanas prasmes, tēju vākšanas un izmantošanas tradīcijās, ko plašāka sabiedrība var izbaudīt caur pazīstamajām “Lauku tējām” kā arī vietējo cilvēku sēņošanas un ogošanas tradīcijās.
Šī gada jaunums ir sadarbība ar “Jauno pavāru kustību”, kurā apvienojušies augsti kvalificēti pavāri. Viņi vadīs vairākas aizraujošas aktivitātes:
- savvaļas produktu pagatavošanas sacensības pavāriem,
- gatavošanas konkursu, kurā piedalīties aicināti arī festivāla apmeklētāji,
- restorāna līmeņa ēdienu paraugdemonstrējumus.
Tam iepretī Zaubes mednieki demonstrēs ģimenēs iedibinātas receptes, ievērojot principu “no astes līdz degunam” – pilnībā izmantojot visu dzīvnieku.
Festivāla būtība nav tikai savvaļas velšu izmantošana, bet arī autentiska gatavošanas pieredze brīvā dabā – uz dzīvās uguns, bez elektrības.
2025. gada festivāla tēma – “Rudens ritmi”. Šī tēma caurvīs festivāla programmu visdažādākajos veidos:
- dabas un tās izrietošās medniecības zināšanas ritmos,
- ēdienu gatavošanas un sezonālo produktu krāsu ritmos,
- tējas mandālās un ziemas krājumu burciņu konkursā “Rudens ritmi burciņā”,
- izzinošās lekcijās,
- kā arī mūzikā un dejā,
- tirdziņa dalībnieku sarūpētajos produktos.
“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” ir ne tikai tradīciju godināšana, bet arī jaunu garšu, prasmju un pieredžu atklāšana kā arī filozofija par dabas un cilvēka harmoniju.
Pasākumu vadīs mūziķis Reinis Reķis.
Ieeja bez maksas.