Zaubes savvaļas kulinārais festivāls 2025

“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” jau devīto reizi pulcēs apmeklētājus, lai kopā ar pavārmākslas meistariem, saimniecēm, medniekiem, makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem godinātu paaudzēs pārmantotās zināšanas par dabas veltēm.

Festivāla koncepcijas pamatā ir vietējā nemateriālā kultūras mantojuma – savvaļas produktu izmantošanas pārtikā – mijiedarbība ar laikmetīgu, profesionālu pavārmākslu. Pasākums sakņojas Zaubes mednieku kopienas tradīcijās, kas cauri paaudzēm uztur medniecības un medījumu pagatavošanas prasmes, tēju vākšanas un izmantošanas tradīcijās, ko plašāka sabiedrība var izbaudīt caur pazīstamajām “Lauku tējām” kā arī vietējo cilvēku sēņošanas un ogošanas tradīcijās. 

Šī gada jaunums ir sadarbība ar “Jauno pavāru kustību”, kurā apvienojušies augsti kvalificēti pavāri. Viņi vadīs vairākas aizraujošas aktivitātes:

  • savvaļas produktu pagatavošanas sacensības pavāriem,
  • gatavošanas konkursu, kurā piedalīties aicināti arī festivāla apmeklētāji,
  • restorāna līmeņa ēdienu paraugdemonstrējumus.

Tam iepretī Zaubes mednieki demonstrēs ģimenēs iedibinātas receptes, ievērojot principu “no astes līdz degunam” – pilnībā izmantojot visu dzīvnieku.

Festivāla būtība nav tikai savvaļas velšu izmantošana, bet arī autentiska gatavošanas pieredze brīvā dabā – uz dzīvās uguns, bez elektrības.

2025. gada festivāla tēma – “Rudens ritmi”. Šī tēma caurvīs festivāla programmu visdažādākajos veidos:

  • dabas un tās izrietošās medniecības zināšanas ritmos,
  • ēdienu gatavošanas un sezonālo produktu krāsu ritmos,
  • tējas mandālās un ziemas krājumu burciņu konkursā “Rudens ritmi burciņā”,
  • izzinošās lekcijās,
  • kā arī mūzikā un dejā,
  • tirdziņa dalībnieku sarūpētajos produktos.

“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” ir ne tikai tradīciju godināšana, bet arī jaunu garšu, prasmju un pieredžu atklāšana kā arī filozofija par dabas un cilvēka harmoniju.

Pasākumu vadīs mūziķis Reinis Reķis. 

Ieeja bez maksas.

Tev varētu arī interēsēt:

Zaubes savvaļas kulinārais festivāls 2025

10.jūlijā 2025
“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” jau devīto reizi pulcēs apmeklētājus, lai kopā ar pavārmākslas meistariem, saimniecēm, medniekiem, makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem godinātu paaudzēs pārmantotās zināšanas par dabas veltēm.

Programma 2024

05.septembrī 2024
Šeit plašā Zaubes savvaļas kulinārā festivāla programma, lai var izpētīt ko noteikti nepalaist garām. Noderēs, lai orientētos arī pasākuma dienā starp pasākumiem pie Augšezera, muižas parkā un Lejas ezera. Uz tikšanos 7. septembrī no 11:00 ~ 16:00! Lejuplādēt programmu  

Vidzemes dizaina un tehnoloģiju tehnikuma jauniešu gatavota sēņu zupa un ierauga maize

31.augustā 2024
Festivālā pie Lejas ezera savas prasmes rādīs Vidzemes Tehnoloģiju un Dizaina tehnikuma audzēkņi gatavojot sēņu zupu un ierauga maizi. Tehnikums atrodas Cēsu novadā un tajā iespējams apgūt profesionālo vidējo (mācības pēc 9.klases) izglītību 18 darba tirgū pieprasītas profesijas, tai skaitā “Ēdināšanas pakalpojumi”. Pēc 4 gadu mācībām jaunietis iegūst kvalifikāciju “Pavārs” vai pat “Restorāna pavārs”. Tiekamies …

Netradicionālas suši un wrapu receptes – gatavo ēģiptiešu pavārs

31.augustā 2024
  Šogad īpašais festivāla viesis būs ēģiptiešu pavārs Hamdy Muhamed Abd ElWahed, kas specializējies suši gatavošanā. Pavārs strādājis pieczvaigžņu viesnīcās “Hiltons”, Sharm El-Sheikhas kūrortā un citur. Muhameds gatavos un dos iedvesmu netradicionālām suši un wrapu receptēm ar sēnēm un dārzeņiem. Valdis Vorza, Lustīgo Meistaru šefpavārs, palīdzēs latviskot sastāvdaļas un komunicēt ar publiku.

Pļavas iepazīšana ar Latvijas Dabas fonda izveidoto zīmolu “Dabisko pļavu produkts”

29.augustā 2024
Zaubes  festivālā Latvijas Dabas fonda izveidotais zīmols “Dabisko pļavu produkts”  aicina: iepazīt pļavas augus, tai skaitā dabisko pļavu indikatorsugas; degustēt Pļavas sieru; izmēģināt Laimes ratu «Ko Tu zini par dabiskajām pļavām »; kopā ar bērniem piedalīties izzinošā galda spēlē (loto ar kartiņām) par Pļavu produktiem; sajust, saredzēt un sadzirdēt dabisko pļavu virtuāli; uzdot sev interesējošos …

Sarunlekcija “Toksiskās sēnes un to īpašības”

28.augustā 2024
Sarunlekcija “Toksiskās sēnes un to īpašības” atspoguļos samērā nezināmo un bīstamo sēņu pasauli. Daudzveidīgajā sēņu pasaulē ir tikpat daudzveidīgi toksīni, kas ir indīgi un izraisa dažādas reakcijas un ir pat nāvējoši. Ir toksīni, kuru lietošana izmaina kognitīvās, atmiņas, uzmanības koncentrēšanās un personības uztveres un domāšanas funkcijas. Ir tādi, kuru lietošana izraisa halucināciju parādīšanos. Ir tādi, …
Biļetes uz meistarklasēm