Grūbas ar lāčpurniem

Lai pagatavotu grūbas ar lāčpurniem, būs nepieciešams:

  • 500 g lāčpurnu jeb murķeļu;
  • 1 sīpols;
  • 2 daiviņas ķiploku;
  • 200 ml saldā krējuma;
  • Sviests cepšanai
  • Sāls, malti melnie pipari

Nātru pesto

  • Bļodiņa jauno nātru lapiņu (kad noplaucēs, tās vairs nedzels);
  • 1 daiviņa ķiploka;
  • 100 ml augu eļļas;
  • Mazliet citronusulas;
  • Gabaliņš cietā tipa siera;
  • Šķipsna sāls un cukura.

Piedevām vārītas grūbas.

Pagatavošana:

  1. Grūbas sālsūdenī novāra mīkstas (ātrāk izvārīsies, ja iepriekšējā vakarā tās aplies ar ūdeni un atstās mērcēties).
  2. No noplaucētām nātru lapiņām un citām sastāv­ daļām sablendē pesto.
  3. Sēnēm ar saru otu notīra smiltis, iztīra gružus arī no cepurītesšūnām.
  4. Lāčpurnus horizontāli pārgriež uz pusēm.
  5. Notīra un sasmalcina sīpolus un ķiplokus.
  6. Uz pannas karstā sviestā 2 minūtes apcep sēnes, pēc tam pievieno sīpolus un ķiplokus, maisot apcep vēl 2 minūtes. Tad pielej krējumu un pavāra vēl dažas minūtes. Bet jāuzmanās, lai sēnes nekļūst sīkstas.
  7.  Grūbām pārlej sēņu mērci, pievieno pesto un visu izmaisa. Pasniedz karstu.