Lieliskā atmosfērā, bagātīgām garšām aizvadīts Zaubes savvaļas kulinārais festivāls 2019!

19.jūlijā 2019

Šī gada 13. jūlijā pulcējāmies Zaubes ezera krastos, kas bija pārtapuši savvaļas garšu piedzīvojumā. Festivāla programma bija garšām un emocijām bagāta, liekot gavilēt garšu kārpiņām, jūtot līdzi sacensību un konkursu dalībniekiem, iesaistoties dažādās aktivitātēs brīvā dabā. Šogad festivāls pulcēja vairāk kā 5000 apmeklētājus.

Kā norāda festivāla organizatore Eva Koljera: “Festivāls ir par cieņpilnu attieksmi pret dabu, tās bagātību novērtēšanu un saprātīgu izmantošanu, dalīšanos ar zināšanām un tradīciju turpināšanu.” Festivālā ar zināšanām un pārsteidzošiem faktiem dalījās Ilga Gedrovica ar lekciju par alternatīvo ēdienkarti, stāstot arī par slieku izmantošanu uzturā un cienājot apmeklētājus ar slieku kūciņām, paralēli restorāns “Jāņoga” cienāja ar skudru pastēti. Kam sliekas un skudras negāja pie sirds, tie ieguva zināšanas Vairas Kārkliņas lekcijā par dabas elementiem savvaļas augos un to pielietojums veselības uzlabošanai. Biedrība “KUPLA” bez šaubām iepriecināja visus tos vīrus, kuri jau sen ir vēlējušies atšķetināt alus brūvēšanas vēsturi un noskaidrot, kā brūvēt alu mājās.

Priecājāmies gan par dabas bagātību, gan par cilvēku pozitīvo emociju bagātību. Festivāla apmeklētāji sacensību garu un pozitīvas emocijas guva piedaloties konkursos – “Smeķīgākā brūkleņu zapte”, kur uzvaras laurus plūca Anete Zilvere un  konkursā “Veiklākais kartupeļu mizotājs un rīvētājs”, kur uzvaru svinēja Kristīne Bebre no Zaubes.

Par festivāla gaidītāko notikumu noteikti varam minēt konkursu – “Dansukker Labākā lauku torte 2019”. Konkursā uz labāko lauku tortes titulu pretendēja 24 dalībnieces no dažādām Latvijas malām, kuras piedāvāja apskatīt un nogaršot izcilas, ar izdomu bagātas tortes, protams, tadejādi padarot žūrijas darbu ne no tiem vieglākajiem – izvērtēt katru cepējas unikālo torti. Žūrija sev  uzticēto uzdevumu lieliski izpildīja un tika noskaidrota 2019. gada “Dansukker Labākā lauku torte” titula ieguvēja – Marija Krevica no Gulbenes novada. 2. vietu ieguva Evija Ērmane – Timermane no Smiltenes, savukārt 3. vietu ieguva divas dalībnieces – Leontīna Kaņepe no Balvu novada un Kristīne Ekbauma no Ādažu novada..

Paralēli toršu konkursam norisinājās arī profesionālo pavāru sacensības, kur par uzvaru cīnījās 5 komandas. Aizraujošā cīņā uzvaru guva Latvijā dzīvojošās brazīlietes Vanessas Rufo komanda. Žūrijas pienākumus veica Ingmārs Ladigs, Dzintars Kristovskis, Oskars Freiborns, Druvis Legzdiņš un Solvita Pazāne.

Ingmārs Ladigs arī apmeklētājiem ļāva iejusties īsta profesionāla pavāra lomā, piedāvājot iespēju piedalīties “Dabas ugunskura” meistarklasē, gatavojot ēdienus uz grilla.

Par pozitīvām emocijām rūpējās dodkepu.lv haskiji, lidojošo pūķu darbnīca, vizināšanās ar zirgu, ūdens izpriecas – SUP dēļi, RUPUČU laivas, loku šaušana un citas aktivitātes gan maziem, gan lieliem. Nezūdoša interese jau otru gadu bija par ūdens kliņģeru gatavošanas darbnīcu. Tradicionālās vērtības joprojām tiek novērtētas un par to ikviens varēja pārliecināties siera siešanas darbnīcā.

Lai savvaļas garša nezustu uzreiz pēc festivāla, visas dienas garumā apmeklētājiem bija iespēja iegādāties gardumus un noderīgas lietas festivāla tirdziņā, kurā ražotāji labprāt aprunājās ar apmeklētājiem, atklājot dažādas produktu tapšanas nianses.

Skujenieši #ViedāSkujene uz Zaubi ieradās ar savu pirmo pop-up veikaliņu, piedāvājot produktus, kuri tapuši atbilstoši meža tematikai un Skujenei – no skujām. Rindas uz dekustācijām liecināja par lielu interesi.

Izgaršot meža un ezera garšas,  cept gaļu uz akmeņiem un kūpināt zivis bija iespēja kopā ar Mednieku un makšķernieku klubu “Zaube”.

 Medījumu degustācija projektu partneriem Organizatoru teltī pavisam noteikti nelika vilties, aizvedot īstenā savvaļas garšu piedzīvojumā. 

Festivālā par muzikālo atmosfēru rūpējās blūza/folka grupa “Rahu The Fool”, Zaubes jauktais koris Riharda Rudzīša vadībā un Latvijas Universitātes pūtēju orģestris /diriģents Jānis Puriņš/, ar deju performancēm priecēja teātra deju studija SAVANNA /vadītāja Katrīna Vīksniņa/.

Festivāla noslēgumā visi tika aicināti uz Muižas parku, kur norisinājās Roberto Meloni šovs “Dolce Zaube”. Brīvdabas šovā Roberto aprunājās gan ar festivāla organizatori un idejas autori Evu Koljeru, gan dabas draugu Mari Olti un pavāra konkursa rīkotājiem, brāļiem Gvido un Oskaru Freiborniem. Šova laikā tika gatavota maltīte un jau atkal klātesošie varēja izgaršot kādu jaunu dabas garšu.

Festivāla organizatori un darbinieki secina, ka festivāls visu šo gadu laikā nepārprotami ir audzis un pilnveidojies. Protams, organizatoriem katrs gads ir kā jauns izaicinājums – katram nākamajam festivālam ir jābūt labākam par iepriekšējo, jāriskē īstenojot jaunas idejas, jāpieņem reizēm pārgalvīgi lēmumi, bet katru gadu mērķis ir viens – turpināt tradīcijas, dalīties ar zināšanām, novērtēt to, kas ir dabā, būt kopā un vienotiem!

Paldies par būšanu kopā un uz tikšanos 11. jūlijā Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā 2020!

 

Tev varētu arī interēsēt:

Zaubes savvaļas kulinārais festivāls pārcelts uz 2021. gada jūliju!

09.jūlijā 2020
Ir apritējuši teju trīs mēneši kopš paziņojuma par 2020. gada Zaubes savvaļas kulinārā festivāla pārcelšanu uz 2021. gada jūliju.  Tomēr festivāla datumam tuvojoties, cilvēki sāk aktīvi interesēties vai festivāls notiks. Lēmums par festivāla pārcelšanu tika pieņemts aprīlī, kad turpinājās martā izsludinātais ārkārtas stāvoklis valstī un ikviens turpināja ievērot virkni piesardzības pasākumu, lai ierobežotu Covid-19 vīrusa izplatību.

Kā pagatavot garšīgu biskvītu?

11.maijā 2020
Savu māmiņdienas svētku torti uzcepusi pagājušā gada festivāla “Dansukker" labākā lauku torte 2019” konkursa uzvarētāja Marija Krevica un labprāt dalās zināšanās, kā pagatavot garšīgu biskvītu, lai iepriecinātu gan sevi, gan citus, ikdienā un svētkos.

Zaubes savvaļas kulinārā festivāla vadītāja Eva Koljera dalās ar nātrīšu pīrāga recepti!

21.aprīlī 2020
Nu jau arvien sparīgākas kļūst jaunās nātrītes un šobrīd tās ir pašas labākās lietošanai pārtikā. Lai arī daudz nīstas un uzskatītas par briesmīgām nezālēm, nātres patiesībā ir ļoti vērtīgs augs.

FESTIVĀLS PĀRCELTS UZ 2021. GADA JŪLIJU!

14.aprīlī 2020
Ņemot vērā esošo situāciju valstī, informējam, ka Zaubes savvaļas kulinārais festivāls tiek pārcelts uz 2021. gada jūliju!

Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam panākumi Eiropā!

27.oktobrī 2019
24. oktobrī Granādā, Spānijā norisinājās European Cultural Tourism Network (ECTN) balvu pasniegšanas ceremonija, kurā Zaubes savvaļas kulinārais festivāls ieguva 3. vietu kategorijā  “Kulinārais mantojums, pārtikas un gastronomijas tūrisms”.

Lieliskā atmosfērā, bagātīgām garšām aizvadīts Zaubes savvaļas kulinārais festivāls 2019!

19.jūlijā 2019
Šī gada 13. jūlijā pulcējāmies Zaubes ezera krastos, kas bija pārtapuši savvaļas garšu piedzīvojumā. Festivāla programma bija garšām un emocijām bagāta, liekot gavilēt garšu kārpiņām, jūtot līdzi sacensību un konkursu dalībniekiem, iesaistoties dažādās aktivitātēs brīvā dabā. Šogad festivāls pulcēja vairāk kā 5000 apmeklētājus. Kā norāda festivāla organizatore Eva Koljera: “Festivāls ir par cieņpilnu attieksmi pret …
BIĻETES