Zaubes savvaļas kulinārā festivāla vadītāja Eva Koljera dalās ar nātrīšu pīrāga recepti!

21.aprīlī 2020

Nu jau arvien sparīgākas kļūst jaunās nātrītes un šobrīd tās ir pašas labākās lietošanai pārtikā. Lai arī daudz nīstas un uzskatītas par briesmīgām nezālēm, nātres patiesībā ir ļoti vērtīgs augs. Senos laikos tās izmantotas pārtikas produktu ilgākai saglabāšanai un apģērbu gatavošanai, nātru virca ir lielisks mēslojums dārzam, nātres uzlabo matu veselību un tāpēc bieži tiek pievienotas matu produktiem, nātru tējas un uzlējumi plaši pielietoti tautas medicīnā, bet kulinārijā tām ir ļoti plašs pielietojums daudzās pasaules valstīs. Nātres lielā mērā var lietot tieši tāpat kā spinātus – pīrāgos, salātos, maizēs, mērcēs, zupās un citur.

Lai pagatavotu nātrīšu pīrāgu būs nepieciešams:
Pamatnei:
250 g miltu,
½ tējk sāls,
125 g sviests,
1 ola,
nedaudz smalki sakapāts rozmarīns.
Pīrāga masai:
4 saujas nātru lapas (notīrītas no kātiņiem),
nedaudz spināti (ja gadās mājās),
400 g rikotas,
1 tējk. sējas idra sēklas,
1 ķiploka daiva,
1 mazs sīpols.

Vispirms sagatavo pamatni: visas sastāvdaļas saberž ar rokām kopā. Izklāj ar eļļu ieziestā formā. Cep cepeškrāsnī apmēram 5 minūtes līdz sāk nedaudz krāsoties dzeltena. Ņem ārā no cepeškrāsns.

Uz ieeļļotas pannas apcep ķiploku ar sīpolu, kad kļūst nedaudz caurspīdīgi pievieno sagrieztas nātres un spinātus. Nātres var mazgāt un griezt ar cimdiem, lai nesadzeltos.

Kad masa apcepusies, to sajauc ar rikotu, pievieno sāli, piparus, sējas idru un pierīvē nedaudz muskata riekstu. Masu pilda formā, pie cepšanās beigām uzrīvēt pa virsu sieru.

Cep kamēr virsa sāk viegli apbrūnināties,  apmēram 20. minūtes 180 C (atkarīgs no krāsns).

Šis pīrāgs ir laba aukstā uzkoda. 

Ar recepti dalās Eva Koljera, Zaubes savvaļas kulinārā festivāla vadītāja.

Tev varētu arī interēsēt:

Iepazīsti Zaubi ainaviskā izbraucienā ar velosipēdu!

08.jūlijā 2022
Zaube ir ne vien ozoliem bagāta vieta, bet arī bagāta ar savvaļas ainavām, mežiem un pļavām, ko aicinām baudīt dodties laiskā velobraucienā.

Zaubes savvaļas kulinārā festivāla 2022 programma

03.jūlijā 2022
Pēc divu gadu pārtraukuma klātienē atgriežas Zaubes savvaļas kulinārais festivāls, kura tēma šogad ir “izdzīvošana dabā”. Šī gada 9. jūlijā Zaubes Augšezera un Lejasezera krasti, un Muižas parks visas dienas garumā pārtaps garšu ceļojumā, kurā ikviens visdažādākajos veidos varēs izgaršot uz izzināt savvaļu un savvaļas garšas. Šogad ieeja festivālā bez maksas!

Izsludināta pieteikšanās uz meistarklasēm!

02.jūlijā 2022
Piedzīvo neaizmirstamu ēdiena gatavošanas pieredzi ar mūsu lieliskajiem pavāriem un savvaļas kulinārijas entuziastiem!

Zaubes savvaļas kulinārais festivāls 2022

22.jūnijā 2022
Piedzīvo garšas, stāstus un iegūsti jaunus iespaidus 9.jūlijā Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā! 

Klajā nākusi “Zaubes savvaļas receptes 2021” grāmatiņa

11.novembrī 2021
Grāmatiņā apkopotas 15 savvaļas receptes. Grāmata pieejamā gan latviešu, gan angļu valodā.

NODARBĪBU CIKLS – “Jaunrade savvaļas produktu gatavošanā” nodarbības

26.oktobrī 2021
Nodarbībs vada Vaira Kārkliņa, savvaļas augu eksperte, “Dabas studijas ”Skara”” vadītāja. Visas nodarbības pieejamas YouTube!
Biļetes uz meistarklasēm