Viesos pie savvaļas augu zinātājiem Saldus pusē

10.jūlijā 2020

8. un 9. jūlijā  “Cēsu rajona ļauku partnerības” reģiona pārstāvji 20 cilvēku sastāvā viesojās Saldū pie starptautiskā  projekta Nr.18-00-A019.333-000022 “Savvaļas brīnumi – Wild Wonders” sadarbības partneriem “Saldus rajona attīstības biedrības”, lai kopīgi piedalītos projekta aktivitātes “Bioekonomika savvaļas augu un dabas līdzekļu izmantošanā veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanā” pasākumos.

Divās dienās Saldus puses zinošākie savvaļas augu pazinēji moderatores  Ingunas Balceres vadībā gan semināra zālē, gan pļavās stāstīja par savvaļas augu un dabas līdzekļu vērtīgajam īpašībām un to daudzveidīgo pielietojumu ikdienā.

Pasākuma pirmajā dienā dalībnieki lekcijā iepazinās ar biokenomikas pamatnostādnēm un savvaļas augiem kā vienu no atjaunojamajiem bioloģiskajiem resursiem, ar ko mūsu zemē esam bagāti.

Etnoloģe Ieva Ančevska, grāmatas “Latviešu dziedināšanas tradīcija” autore, iepazīstināja ar mūsu senču no paaudzes paaudzē uzkrātajām zināšanām par savvaļas augu un dabas līdzekļu ārstnieciskajām īpašībām, ar piemēriem ilustrējot, kā tagad šīs zināšanas, zinātniskos pētījumos pamatotas, tiek integrētas mūsdienu ārstniecībā un  modernajās skaistumkopšanas procedūrās. Kā vienu no piemēriem minot kādas Amerikas universitātes veiktos stresa un depresijas pētījumus. Tie  rāda, ka visefektīvāk pret stresu un depresiju palīdz temperatūras  (aukstums, karstums) kontrastprocedūras –  tieši tas, ko izsenis latvieši jau praktizējuši ejot pirtī, pēc izkarsēšanās aplejoties ar aukstu ūdeni, tā intuitīvi gādājot par stipru veselību.

Līdzās teorētiskajai  pasākuma sadaļai, abas dienas notika arī praktiskas nodarbības kopā ar  ārstniecības augu pazinēju Ritu Armuliku. Pirmajā dienā viņas ārstniecības augu dārzā varēja iepazīt visdažādākos savvaļas ārstniecības augus. Starp jau labāk zināmiem un mazāk zināmiem augiem, ikvienam dalībniekam dārzā bija arī kāds jaunatklājums, tāpat daudz kā jauna tika uzzināts par augu ievākšanas niansēm, sagatavošanu, ārstniecisko pielietojumu. Īpašu uzmanību dalībnieku vidū izpelnījās tādi augi kā daudzas kaites mazinošais ārstniecības pātaine, kā arī atsragāls – saldlapu traganzirnis, organismu stiprinošs augs, lietojams arī kā garšviela. Otrajā dienā veselībai vērtīgos augos pasākuma dalībnieki devās uzmeklēt krāšņajās pļavās pie Sātiņu dīķiem, kas iekļautas Nature 2000 teritorijā un izceļas ar bagātīgu augu daudzveidību Kurzemes pusē. Starp daudzveidīgajām augu pļavām, tur viens aiz otra  kārtojās arī nelieli pļavas nogabali – vīgriezes pļava, baldriānu pļava un bagātīgā ancīšu pļava. Pļavas praktiskajā nodarbībā varēja dabā mācīties atpazīt augus, uzzināt par līdzīgo augu atšķirībām, ikviens varēja saņemt vērtīgo konsultāciju par vēl nepazīstamajiem augiem. Atvadoties zāļu sieva Rita Armulika novēlēja katram savā piemājas dārzā atvēlēt stūrīti savam ārstniecības augu dārziņam. Brauciena ietvaros pasākumu dalībnieki apmeklēja arī Cieceres ezera Ozola salu – ar seniem un diženiem lapu kokiem apaugušu salu, no kuriem 12 koki ierindojami dižkoku kārtā.

Divu dienu garumā savvaļas augiem un dabas līdzekļu izmantošanai veltītajā pasākumā tā dalībniekiem bija vērtīga iespēja uzkrāt jaunas zināšanas par pļavas spēka zālītēm, gūt iedvesmu savstarpējai sadarbībai un jaunām aktivitātēm pļavas augu izmantošanā ar lauku tūrismu saistītā jomā.

 

Tev varētu arī interēsēt:

Viesos pie savvaļas augu zinātājiem Saldus pusē

10.jūlijā 2020
8. un 9. jūlijā  “Cēsu rajona ļauku partnerības” reģiona pārstāvji 20 cilvēku sastāvā viesojās Saldū pie starptautiskā  projekta Nr.18-00-A019.333-000022 “Savvaļas brīnumi – Wild Wonders” sadarbības partneriem “Saldus rajona attīstības biedrības”, lai kopīgi piedalītos projekta aktivitātes “Bioekonomika savvaļas augu un dabas līdzekļu izmantošanā veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanā” pasākumos.

Zaubes savvaļas kulinārais festivāls pārcelts uz 2021. gada jūliju!

09.jūlijā 2020
Ir apritējuši teju trīs mēneši kopš paziņojuma par 2020. gada Zaubes savvaļas kulinārā festivāla pārcelšanu uz 2021. gada jūliju.  Tomēr festivāla datumam tuvojoties, cilvēki sāk aktīvi interesēties vai festivāls notiks. Lēmums par festivāla pārcelšanu tika pieņemts aprīlī, kad turpinājās martā izsludinātais ārkārtas stāvoklis valstī un ikviens turpināja ievērot virkni piesardzības pasākumu, lai ierobežotu Covid-19 vīrusa izplatību.

Kā pagatavot garšīgu biskvītu?

11.maijā 2020
Savu māmiņdienas svētku torti uzcepusi pagājušā gada festivāla “Dansukker" labākā lauku torte 2019” konkursa uzvarētāja Marija Krevica un labprāt dalās zināšanās, kā pagatavot garšīgu biskvītu, lai iepriecinātu gan sevi, gan citus, ikdienā un svētkos.

Zaubes savvaļas kulinārā festivāla vadītāja Eva Koljera dalās ar nātrīšu pīrāga recepti!

21.aprīlī 2020
Nu jau arvien sparīgākas kļūst jaunās nātrītes un šobrīd tās ir pašas labākās lietošanai pārtikā. Lai arī daudz nīstas un uzskatītas par briesmīgām nezālēm, nātres patiesībā ir ļoti vērtīgs augs.

FESTIVĀLS PĀRCELTS UZ 2021. GADA JŪLIJU!

14.aprīlī 2020
Ņemot vērā esošo situāciju valstī, informējam, ka Zaubes savvaļas kulinārais festivāls tiek pārcelts uz 2021. gada jūliju!

Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam panākumi Eiropā!

27.oktobrī 2019
24. oktobrī Granādā, Spānijā norisinājās European Cultural Tourism Network (ECTN) balvu pasniegšanas ceremonija, kurā Zaubes savvaļas kulinārais festivāls ieguva 3. vietu kategorijā  “Kulinārais mantojums, pārtikas un gastronomijas tūrisms”.
BIĻETES