Viesos pie savvaļas augu zinātājiem Saldus pusē

10.jūlijā 2020

8. un 9. jūlijā  “Cēsu rajona lauku partnerības” reģiona pārstāvji 20 cilvēku sastāvā viesojās Saldū pie starptautiskā  projekta Nr.18-00-A019.333-000022 “Savvaļas brīnumi – Wild Wonders” sadarbības partneriem “Saldus rajona attīstības biedrības”, lai kopīgi piedalītos projekta aktivitātes “Bioekonomika savvaļas augu un dabas līdzekļu izmantošanā veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanā” pasākumos.

Divās dienās Saldus puses zinošākie savvaļas augu pazinēji moderatores  Ingunas Balceres vadībā gan semināra zālē, gan pļavās stāstīja par savvaļas augu un dabas līdzekļu vērtīgajam īpašībām un to daudzveidīgo pielietojumu ikdienā.

Pasākuma pirmajā dienā dalībnieki lekcijā iepazinās ar biokenomikas pamatnostādnēm un savvaļas augiem kā vienu no atjaunojamajiem bioloģiskajiem resursiem, ar ko mūsu zemē esam bagāti.

Etnoloģe Ieva Ančevska, grāmatas “Latviešu dziedināšanas tradīcija” autore, iepazīstināja ar mūsu senču no paaudzes paaudzē uzkrātajām zināšanām par savvaļas augu un dabas līdzekļu ārstnieciskajām īpašībām, ar piemēriem ilustrējot, kā tagad šīs zināšanas, zinātniskos pētījumos pamatotas, tiek integrētas mūsdienu ārstniecībā un  modernajās skaistumkopšanas procedūrās. Kā vienu no piemēriem minot kādas Amerikas universitātes veiktos stresa un depresijas pētījumus. Tie  rāda, ka visefektīvāk pret stresu un depresiju palīdz temperatūras  (aukstums, karstums) kontrastprocedūras –  tieši tas, ko izsenis latvieši jau praktizējuši ejot pirtī, pēc izkarsēšanās aplejoties ar aukstu ūdeni, tā intuitīvi gādājot par stipru veselību.

Līdzās teorētiskajai  pasākuma sadaļai, abas dienas notika arī praktiskas nodarbības kopā ar  ārstniecības augu pazinēju Ritu Armuliku. Pirmajā dienā viņas ārstniecības augu dārzā varēja iepazīt visdažādākos savvaļas ārstniecības augus. Starp jau labāk zināmiem un mazāk zināmiem augiem, ikvienam dalībniekam dārzā bija arī kāds jaunatklājums, tāpat daudz kā jauna tika uzzināts par augu ievākšanas niansēm, sagatavošanu, ārstniecisko pielietojumu. Īpašu uzmanību dalībnieku vidū izpelnījās tādi augi kā daudzas kaites mazinošais ārstniecības pātaine, kā arī atsragāls – saldlapu traganzirnis, organismu stiprinošs augs, lietojams arī kā garšviela. Otrajā dienā veselībai vērtīgos augos pasākuma dalībnieki devās uzmeklēt krāšņajās pļavās pie Sātiņu dīķiem, kas iekļautas Nature 2000 teritorijā un izceļas ar bagātīgu augu daudzveidību Kurzemes pusē. Starp daudzveidīgajām augu pļavām, tur viens aiz otra  kārtojās arī nelieli pļavas nogabali – vīgriezes pļava, baldriānu pļava un bagātīgā ancīšu pļava. Pļavas praktiskajā nodarbībā varēja dabā mācīties atpazīt augus, uzzināt par līdzīgo augu atšķirībām, ikviens varēja saņemt vērtīgo konsultāciju par vēl nepazīstamajiem augiem. Atvadoties zāļu sieva Rita Armulika novēlēja katram savā piemājas dārzā atvēlēt stūrīti savam ārstniecības augu dārziņam. Brauciena ietvaros pasākumu dalībnieki apmeklēja arī Cieceres ezera Ozola salu – ar seniem un diženiem lapu kokiem apaugušu salu, no kuriem 12 koki ierindojami dižkoku kārtā.

Divu dienu garumā savvaļas augiem un dabas līdzekļu izmantošanai veltītajā pasākumā tā dalībniekiem bija vērtīga iespēja uzkrāt jaunas zināšanas par pļavas spēka zālītēm, gūt iedvesmu savstarpējai sadarbībai un jaunām aktivitātēm pļavas augu izmantošanā ar lauku tūrismu saistītā jomā.

 

Tev varētu arī interēsēt:

Zaubes savvaļas kulinārā festivāla 2022 programma

03.jūlijā 2022
Pēc divu gadu pārtraukuma klātienē atgriežas Zaubes savvaļas kulinārais festivāls, kura tēma šogad ir “izdzīvošana dabā”. Šī gada 9. jūlijā Zaubes Augšezera un Lejasezera krasti, un Muižas parks visas dienas garumā pārtaps garšu ceļojumā, kurā ikviens visdažādākajos veidos varēs izgaršot uz izzināt savvaļu un savvaļas garšas. Šogad ieeja festivālā bez maksas!

Izsludināta pieteikšanās uz meistarklasēm!

02.jūlijā 2022
Piedzīvo neaizmirstamu ēdiena gatavošanas pieredzi ar mūsu lieliskajiem pavāriem un savvaļas kulinārijas entuziastiem!

Zaubes savvaļas kulinārais festivāls 2022

22.jūnijā 2022
Piedzīvo garšas, stāstus un iegūsti jaunus iespaidus 9.jūlijā Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā! 

Klajā nākusi “Zaubes savvaļas receptes 2021” grāmatiņa

11.novembrī 2021
Grāmatiņā apkopotas 15 savvaļas receptes. Grāmata pieejamā gan latviešu, gan angļu valodā.

NODARBĪBU CIKLS – “Jaunrade savvaļas produktu gatavošanā” nodarbības

26.oktobrī 2021
Nodarbībs vada Vaira Kārkliņa, savvaļas augu eksperte, “Dabas studijas ”Skara”” vadītāja. Visas nodarbības pieejamas YouTube!

MEISTARKLASE – idejas gardām dāvanām

26.oktobrī 2021
Zaubes savvaļas kulinārā festivāla meistarklase kopā ar “Gemoss” šefpavāri Inu Poliščenko. Meistarklase pieejama YouTube!
Biļetes uz meistarklasēm